Wygoda, estetyczny wygląd, a także funkcjonalność – tym powinien charakteryzować się stolik kawiarniany. Musi on przede wszystkim zapewniać komfort siedzenia. Ponadto powinien być na tyle mały, aby jak najwięcej jego sztuk zmieściło się w lokalu, a zarazem na tyle duży, aby umożliwił gościom wygodne korzystanie z niego.
Jak wybrać stolik kawiarniany?
Na rynku dostępnych jest ogrom różnorakich modeli, począwszy od ich stylu, koloru, a kończąc na rozmiarach czy też cenie. Jednym z najpraktyczniejszych rozwiązań są stoły cateringowe składane o kształcie okrągłym. Pomimo tego, że zajmują one więcej miejsca, to jednak pomieszczą sporą ilość gości. Dodatkowo ułatwią im także rozmowę. Świetnym wyborem jest zdecydowanie się na stoły okrągłe z wysoką nóżką, które to idealnie sprawdzą się na tzw. przyjęciach „stojących”. Jeżeli chodzi o stoliki prostokątne to zazwyczaj do restauracji bądź kawiarni wybierane są te cztero – lub sześcioosobowe. Rzadszy wybór kawiarniany stanowią zaś te kwadratowe. Niezwykle funkcjonalnym modelem są stoliki występujące na jednej nodze. Oczywiście istnieje pełna dowolność przy wyborze stołów do kawiarni. Można połączyć w jednym pomieszczeniu wiele ich kształtów, dzięki czemu każdy gość znajdzie swoje wymarzone miejsce do siedzenia, a ponadto łatwiejsze będzie pełnie wykorzystanie powierzchni w danym lokum. Ponadto przyjmuje się, że taki mebel musi mieć wysokość ok. 70-75 centymetrów. W przypadku szerokości to powinien mieć ok. 60 cm. Klasycznym wyborem są stoły drewniane, np. dębowe czy modrzewiowe.
Wybór stołu do kawiarni jest zależny również od charakteru jej wnętrza, czy jest to miejsce przeznaczone na randki, czy może głównie dedykowane spotkaniom biznesowym lub rodzinnym. Dokładna analiza lokalizacji kawiarni może być tu kluczowa, powinna zostać uwzględniona ona przy decyzjach zakupowych związanych z jej wyposażeniem.