Jak profesjonalnie mielić kakao w ziarnach

Każdy z nas uwielbia czekoladę, ale zanim zjemy teraz kostkę naszej ulubionej czekolady zastanówmy się przez chwilę jak na powstaje i w jakim procesie. Mało z nas zdaje sobie sprawę, że powstanie takiej czekolady składa się z kilku skomplikowanych etapów, wymagających znajomości składników.

Etapy profesjonalnego mielenia kakao w ziarnach

profesjonalne mielenie kakao w ziarnachMasło kakaowe, kakao i czekolada mają w sobie podobne składniki. Podstawą są ziarna kakaowca. Aby można było uzyskać jednolitą konsystencję powstały produktów, bardzo ważne jest profesjonalne mielenie kakao w ziarnach. Odpowiednio zmielone ziarna kakaowca zachowują w sobie wszystkie ważne i bardzo przydatne dla naszego organizmu składniki. Ziarna kakaowca to przede wszystkim źródło magnezu, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego i prawidłowego działania przysadki mózgowej, ale także do utrzymania równowagi hormonalnej w naszym organizmie, czy oczyszczania go z toksyn. Przeciwdziałają też depresji i działają kojąco na stres. Właśnie dlatego w stresowych sytuacjach często pomaga nam zjedzenie czekolady, ale to dzięki zawartym ziarnom kakaowca ma ona takie właściwości. Niezmielone ziarna kakaowca można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i zmielić samemu. Jednak jest to dość trudny sposób do zrobienia samemu, aby uzyskać je odpowiednio zmielone z zachowaniem wszystkich właściwości. Etapów mielenia jest kilka i procesy te odbywają się w sterylnych warunkach w specjalnych fabrykach.

Wartości uwielbianej przez nas czekolady zależą właśnie od tego, jak zmielone są ziarna kakaowca i jakie właściwości zawierają. Im więcej zawartości w niej kakao tym właściwości są lepsze i bardziej dla nas korzystniejsze. Wybierajmy tylko zdrową żywność i czytajmy etykiety na produktach.