Konopie to niezwykle wielozadaniowa roślina-wykorzystuje się je w kilkunastu różnych gałęziach przemysłu, na przykład w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, tekstylnym, oraz w wielu innych. Zalety konopi znane były już naszym słowiańskim przodkom, współcześnie natomiast popularność tej rośliny wciąż wzrasta i odkrywa się coraz więcej jej zastosowań.
Zdrowie z białka konopnego
Konopie odgrywają ważną rolę w przemyśle spożywczym, ponieważ są cennym źródłem białka. Białko konopi pozyskiwane jest metodą wytłaczania z ziaren na zimno, dzięki czemu nie zostają zniszczone cenne struktury i zachowuje ono wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Niezwykle zdrowe białko konopne nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywane przez osoby z jego nietolerancją, oraz jest doskonałym źródłem błonnika, który jest dla osób z nietolerancją glutenu bardzo ważny w diecie, ponieważ wiele produktów bogatych w błonnik jest także produktami z glutenem. Także sportowcy, lub po prostu osoby o wzmożonej aktywności fizycznej powinny wprowadzić do swojej diety białko konopne, co wesprze ich mięśnie w procesie regeneracji po wysiłku, a wszystko to dzięki aminokwasom, które budują mięśnie. Lekkostrawne i zdrowe białko konopne jest także dobrym wyborem dla osób, u których inne białka, na przykład zwierzęce powodują problemy żołądkowe-po białku konopi możemy się spodziewać poprawy trawienia i wzmocnienia układu pokarmowego.
Białko z konopi wciąż zyskuje na popularności, zwłaszcza wśród osób zainteresowanym zdrowym i zbilansowanym odżywianiem się. Dzięki neutralnemu smakowi, który nie wpływa na smak potraw białko konopne można dodawać do koktajli, soków, jogurtów, zup i innych potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Stosowania białka konopnego jest doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi nie tylko protein, ale także witamin i innych cennych składników odżywczych.