Restauracje i wszelkiego typu lokale gastronomiczne, ze względu na intensywność użytkowania akcesoriów i naczyń kuchennych, potrzebują szczególnie wytrzymałych produktów, umożliwiających im właściwe działanie. Jedną z kategorii produktów, które muszą cechować się wysoką jakością, z całą pewnością są patelnie wykorzystywane podczas gotowania.
Różne typy patelni dla gastronomii
Oczywiście, w przypadku przygotowywania potraw w lokalach gastronomicznych, podobnie jak w przypadku gotowania domowego, potrzebujemy patelni cechujących się różnymi właściwościami. Dzięki temu mamy możliwość efektywnego przygotowywania potraw o dość zróżnicowanym składzie. Patelnie dla gastronomii produkowane są z uwzględnieniem szerokiego zróżnicowania produktów. Poza wspomnianymi produktami o zróżnicowanych powierzchniach, na rynku znajdziemy patelnie o różnych wielkościach. Na kryterium wielkości wpływ ma nie tylko średnica patelni, ale również jej głębokość. Dzięki temu każdy lokal gastronomiczny, bez względu na typ przygotowywanych potraw, ma możliwość smażenia odpowiednich ilości jedzenia. W przypadku patelni produkowanych specjalnie z myślą o lokalach gastronomicznych, bardzo ważną cechą jest również łatwość mycia danych produktów. W dużej mierze wpływ na tę cechę ma trwałość produktu i odporność na różnego typu uszkodzenia, które mogłyby się pojawić na powierzchni patelni, utrudniając przygotowywanie potrawy i czyszczenie samej patelni.
W przypadku patelni dla gastronomii mamy do czynienia z produktami, które w swojej kategorii są uznawane za produkty najwyższej jakości. Oznacza to, że w stosunku do patelni popularnie dostępnych na rynku są to produkty, które cechują się wyższą ceną, ale jednocześnie charakteryzuje je zdecydowanie lepszą wytrzymałością produktów.