Owoce bogate w witaminę C skutecznie opóźniają procesy starzenia się organizmu. do takich super food należy cytryna, jagoda, czarny bez i aronia. Zwłaszcza w sezonie przeziębieniowo-grypowym, polecane jest codzienne picie syropu na bazie świeżych owoców z aronii. Skutecznie podnoszą one odporność i zawierają dużą dawkę witaminy C.
Na co działa aronia?
Tradycyjna receptura zdrowych, owocowych syropów znana jest od pokoleń. babcie i prababcie stosowały napoje i nalewki owocowe, by przetrwać sezon zimowy i pokonać w naturalny sposób przeziębienia i grypę. Aronia podobnie jak cytryna, czy czarny bez zawiera wiele cennych, unikatowych mikroelementów. Jej największe zastosowanie wiąże się z zawartością witamin i zbawiennym wpływem na organizm oraz układ odpornościowy. Dobry syrop z aronii dostępny jest w profesjonalnych aptekach i internetowych sklepach zielarskich. Także sklepy ze zdrową żywnością posiadają w swojej ofercie bogaty w witaminę C syrop produkowany z użyciem owoców z aronii. Na co jeszcze działa pozytywnie ten czarny owoc z krzewów aroniowych? Przede wszystkim wzmacnia żyły, tętnice i układ krwionośny. Kolejnym elementem prozdrowotnego działania jest osłona przed wolnymi rodnikami, czyli komórkami o negatywnym wpływie na organizm. Specjaliści interniści oraz dietetycy twierdzą, że regularne picie syropu z aronii chroni serce, wzmacnia żyły i tętnice oraz poprawia ogólną wydolność organizmu.
Wśród zaleceń na sezon zimowy, znajduje się picie zdrowych, owocowych soków. Wśród polecanych przez lekarzy syropów znajduje się także ten na bazie ciemnej aronii o nieco cierpkim smaku. Doskonale pasuje do herbaty rozgrzewającej lub do picia w rozcieńczeniu z wodą. Aronia polecana jest dla dorosłych i dzieci w różnym wieku.